40dagenkalender 2024 – Woensdag voor Pasen

Woensdag 27 maart 2024

Opnieuw vinden we Jezus en zijn leerlingen aan tafel. Er gebeurt zoveel, daar tijdens die maaltijd. Vandaag staan we stil bij de rol van Judas.

Verraden

Ken je het gevoel? Dat iemand je verraad. Misschien om iets kleins. Misschien vanuit vroeger toen je kind was en stiekem een koekje had gepakt en een broer of zus dat verklikte. 

Persoonlijk heb ik er ook mee te maken gehad. Ik voelde me intens verraden door een vriend die geen vriend bleek te zijn. Iemand die vanuit niets ineens als een blad aan een boom omdraaide. Ik twijfelde aan alles wat we als vrienden hadden meegemaakt. En heel rigoreus was het voor mij meteen helemaal klaar. Deze persoon kon ik niet langer vertrouwen.

Met voorbedachte rade

Jezus werd ook verraden door een vriend. Maar de situatie is niet te vergelijken. Want Jezus wist al dat Judas Hem ging verraden. En toch mocht Judas als leerling dag in dag uit dicht bij Jezus zijn. Hij gooide Hem er niet uit. De keuze om te vertrekken, lag echt bij Judas zelf.

Wat een pijnlijk moment! Te weten dat één van je vrienden, je leerlingen, met wie je al die tijd een band hebt opgebouwd, jou voor 30 zilverstukken verkoopt. Jouw leven inruilt voor geld…

Probeer je eens in te denken hoe dat voelt!

Je kunt wel zeggen dat het Lijden van Jezus hier al volop is begonnen. 

Om over na te denken

Beeld je eens in dat jij daar aan tafel zit. Waar zit je? Ben je een toeschouwer? Eén van de leerlingen? Of stel je jezelf misschien zelfs voor als Judas? 

Wat zou je hier aan tafel aan Jezus willen vragen? Wat zou je Hem willen zeggen?

Je kunt je uitspreken in een gebed.

Reacties zijn gesloten.