Webinar

Met gesloten ogen zit ik op de houten bank. Langzaam ontspannen mijn spieren. Ik voel hoe de lucht naar binnenstroomt wanneer ik ademhaal. Eerst oppervlakkig, haastig. Naarmate de tijd verstrijkt, verdiept dit en voel ik hoe het stroomt, steeds verder en rustiger, naar mijn buik. Mijn armen voelen zwaar van ontspanning, mijn handpalmen rusten open op mijn bovenbenen. ‘Hier ben ik, Heer. Hier bij U te mogen zijn, dat is genoeg.’

Onrustig is mijn hart

Augustinus wist het al zo mooi te omschrijven: ‘Onrustig is mijn hart, tot het rust vindt bij U’. Ik herken het zéker. En ik vermoed dat ik lang niet de enige ben. Mijn leven is een aaneenschakeling van hectische periodes die de nodige onrust oproepen. Geldt dat niet voor ieder mensenleven? Bidden deed ik altijd al wel en een leven zonder God en geloof kan ik me niet voorstellen. Maar rústen bij God, dat ontdekte ik pas toen ik op een andere manier leerde bidden. Die lessen liepen bijna gelijk op met mijn kloosterervaringen.

In het klooster ontdekte ik een rijkdom waarvan ik denk dat we een groot deel ten onrechte zijn kwijtgeraakt tijdens de reformatie. Vanuit de vroege kerk zijn er zoveel wijze lessen te leren! Bijvoorbeeld over bidden. Niet als een verlanglijstje met wensen of een lijst klachten. Maar met weinig of zelfs zonder woorden. Slechts rusten in Gods aanwezigheid. Wat een kostbaar geschenk is dat! Want ik – met al mijn ervaring met angst, paniek, overleven en onrust – heb de plek gevonden waar ik werkelijk ontspan en op adem kom. Letterlijk. Aan de voeten van onze Heer.

Waarom een webinar over meditatief bidden?

Deze vormen van gebed werden al door onze geestelijk voorouders van de vroege kerk beoefend. Juist in periodes van drukte of onrust kan het zo heilzaam zijn om te rusten bij God. Maar ook als je leiding zoekt of richting, is het zinvol om regelmatig af te stemmen op Gods aanwezigheid. Niet zozeer door zelf te praten en vragen te stellen, maar vooral door te leren luisteren en opmerkzaam te worden voor wat God je in het leven aanreikt. Dat zit heel regelmatig niet in grootse en opvallende gebeurtenissen, maar kan vaak gepaard gaan met subtiliteit.

Verwacht niet meteen diepgaande spirituele ervaringen. Daar gaat het namelijk ook niet om. Maar wie geregeld tijd vrij maakt om in stilte Gods nabijheid te zoeken, gaat daar zeker wat van merken. Wellicht niet meteen op het moment zelf. De vruchten zie je meestal na verloop van tijd in kleine veranderingen in je leven.

Deze vormen van bidden sluiten naadloos aan bij een verlangen naar meer stilte en rust en de zoektocht naar God in je leven. Persoonlijk ervaar ik meditatief gebed als een verdieping van mijn geloofsleven, die haast ongemerkt is gaan doorwerken op alle vlakken van mijn dagelijkse leven.

Ik maak je graag deelgenoot van deze kostbare schatten!

Meditatief bidden: rusten in de aanwezigheid van God

Op 30 maart organiseer ik mijn eerste webinar. In 30-40 minuten vertel ik je graag meer over christelijke meditatie en de verschillen met andere vormen van mediteren. Ook leg ik enkele vormen van meditatief bidden aan je uit. Tenslotte sluiten we af met een korte gebedsoefening, zodat je het ook zelf kunt ervaren.

Deelnemen aan een webinar heeft vaak een lage drempel. Je bent namelijk zelf niet in beeld en kunt vanuit je eigen huis aanhaken. Vragen stellen kan ondertussen wel, via de openbare chat. Ik ga proberen om die vragen ter plekke te beantwoorden, maar anders krijg je antwoorden achteraf via de mail. Voel je dus ook vrij om via de mail jouw vragen aan mij te stellen. Je krijgt altijd antwoord terug.

Praktisch in het kort

Datum: 30 maart 2023
Tijd: 19:30 uur
Duur: 30-40 minuten
Investering: €12,50,-

Je kunt hieronder inschrijven en betalen. Er is ook ruimte om vooraf vast enkele vragen te stellen. Dan kan ik daar bij de voorbereiding alvast rekening houden.

Na inschrijving ontvang je via de mail een bevestiging van je inschrijving en de link naar het webinar.

Reacties zijn gesloten.