Online: Pelgrimeren in de Herfst

Ga je mee Pelgrimeren in de Herfst?

Ben jij een drukbezette vrouw, om wat voor reden dan ook, maar zou je het wel fijn vinden om wat meer tijd te hebben voor jezelf? Bijvoorbeeld om even op adem te komen. Of om bewust stil te staan bij waar jij je op dit moment in je leven bevindt.

Misschien loop je al wat langer rond met een wat onrustig gevoel, maar kun je niet precies de vinger leggen bij de oorzaak van dat gevoel.

Het kan zijn dat je verlangt naar meer, dat je misschien niet meer helemaal tevreden bent met je werk of andere aspecten uit je leven.

Ga dan mee Pelgrimeren!

De herfst is een tijd van loslaten

De zomer zit er weer op. We hebben volop van het leven genoten en dan begint het leven weer met alle verantwoordelijkheden en verplichtingen. Voor je het weet zit je weer in het vaste ritme, is de vakantie en alle gedachten daaraan in de mist van het verleden verdwenen en ben je druk. Loslaten? Dat is aan het begin van een nieuw cursusjaar toch helemaal geen optie?

En toch! De natuur geeft ons wat dat betreft te denken. Want de functie van de herfst in de natuur is de voorbereiding op de winter. De bomen laten hun bladeren langzaam los, zodat ze in slaapstand kunnen en de barre winter kunnen overleven. Dieren eten zich snel vol, voor ze een plek zoeken om hun winterslaap te houden. Herfst is een tijd van voorbereiden en het loslaten van overtollige ballast. Ballast die in de zomer nuttig en zinvol was, maar in de winter alleen maar in de weg zit.

Als we zo naar de herfst kijken, dan is het ook een uitgelezen moment om in je eigen leven eens te kijken naar wat jij aan overbodige ballast meesleept. Is het nuttig en zinvol? Of zit het je in de weg? Het thema van deze pelgrimage in de herfst is: check je bagage!

Digitale pelgrimage

Een aantal keer per jaar organiseer ik een digitale pelgrimage van ongeveer een week. Van maandag tot en met vrijdag ontvang je een mail met een mp3-opname en geschreven tekst, waarmee jij zelf kunt wandelen. Even er écht uit, de tijd en ruimte nemen om stil te staan bij jouw gevoelens en gedachten. Aandacht voor wat er leeft in jouw hart.

Omdat je het programma via de mail krijgt, kun je zelf bepalen waar en wanneer jij gaat wandelen. Sommige deelnemers vinden het prettiger om op een rustige plek te zitten en dan naar de opnames te luisteren. De een begint de dag ermee en de ander sluit de dag ermee af, voor ze gaat slapen. Alles is mogelijk.

De opnames duren tussen de 5 en 10 minuten. Dus het kost je per dag ook nog eens weinig tijd. Maar het kan wél veel opleveren. Bijvoorbeeld omdat je ineens ontdekt wat je onrustig maakte. Of doordat je tijdens het wandelen een prachtig moment van inspiratie hebt en nieuwe ideeën opdoet waar jij mee aan de slag wilt. Alleen al 5 minuten buiten staan heeft een positief effect op de rust en ruimte in je hoofd.

De inhoud van het programma vul ik vanuit christelijk perspectief.

Praktische informatie

Pelgrimeren in de Herfst is van maandag 18 oktober tot en met vrijdag 22 oktober.

Je wandelt in je eigen tijd en plaats.

Je investering is in tijd minimaal 10 minuten per dag. Je bepaalt zelf hoelang je er verder mee bezig bent. Deelname is helemaal gratis!

Wat zeggen anderen?

Een eerdere digitale pelgrimage was in de Stille Week voor Pasen. Dit zijn enkele reacties van deelnemers…

Ik wilde graag aandacht geven aan ‘de weg naar Pasen’ en ik vind dit een mooie manier om dat te doen. Hetzelfde gold in de Adventstijd. Ik heb het als heel bijzonder ervaren, ik heb regelmatig gezegd ‘wat mooi Hanna’  …je doet het gewoon heel goed. Ik was iedere dag, stap voor stap, bewust(er) van de weg naar Pasen. De vragen die je meegeeft zijn mooie levensvragen waarbij ik echt even heb stilgestaan.
Christina, 27 april 2021

Ik heb me aangemeld, omdat deze manier om bezinning te houden voor de Stille Week mij heel erg aansprak. Ik hou van wandelen en om dat op deze manier te combineren, leek mij een leuke uitdaging. Het was fijn, er straalde rust van uit. Fijn om op eigen tijd even koptelefoon/oortjes in de kunnen doen en tijdens een wandeling dit te beluisteren. Ik heb stil kunnen staan bij de Stille Week, op een mooie manier, met ook nog eens een verdieping naar het dagelijkse leven.
Anoniem, 26 april 2021

Reacties zijn gesloten.